Vakanties, vliegtuigen en verbouwingen

  • Vakantieregeling scholen

De Wemmelse gemeenteraad heeft een oproep gedaan aan de bevoegde ministers van Onderwijs om in de toekomst de vakantieregelingen van de scholen terug op elkaar af te stemmen. De afwijkende vakantieregeling voor Nederlandstalig en Franstalig onderwijs zorgt voor heel wat problemen die het scherpst tot uiting komen in de faciliteitengemeenten. Gezinnen waar kinderen in verschillende taalregimes les volgen, kunnen niet meer met z‘n allen te samen met vakantie. Hetzelfde geldt voor leerkrachten die werken in het onderwijs van de andere gemeenschap.

Ook verenigingen en organisaties die vakantiekampjes en taalstages organiseren, ondervinden grote moeite om voldoende begeleiders en locaties te vinden.

De Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeenten volgen de vakantieregeling in Vlaanderen, maar indien broers of zussen in het Franstalig onderwijs in Brussel school lopen, wordt de vakantieregeling in hetzelfde gezin problematisch.

De scholen zelf ervaren, in beide taalregimes, de problemen zeer scherp want sommige leerlingen en leraren verhuizen nu van taalregime om te genieten van dezelfde vakantieregeling als de andere gezinsleden.

Andere faciliteitengemeenten kampen met dezelfde moeilijkheden. Wemmel wil met een motie op de gemeenteraad de aandacht van de bevoegde ministers vestigen op dit prangend probleem.

Het is opvallend dat in het Duitstalig gewest de vakantieregeling niet wijzigt en dus blijft gelijk lopen met de Vlaamse schoolkalender.

  • Geen extra vliegtuighinder?
    Wim Peeters | De Zes

    Ambitieus toekomstplan Brussel Airport: verdubbeling cargovluchten tegen 2032

In ons vorig nummer berichtten we over de motie in de gemeenteraden van Wemmel, Machelen, Vilvoorde, Grimbergen en Meise waarin geëist wordt dat de federale regering bijkomende scenario’s laat onderzoeken voor een eerlijke spreiding van de nachtvluchten vanuit Zaventem.

De betrokken burgemeesters vinden dat hun voorstellen in een recente studie gewoonweg genegeerd werden en verwijzen naar een vonnis van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank dat gebiedt dat een eerlijke spreiding dient uitgewerkt te worden. Zolang dit niet gebeurt, stapelen zich dwangsommen op.

Ondertussen pakt Brussels Airport uit met een ambitieus toekomstplan, dat voorziet in een verdubbeling van het aantal cargovluchten tegen 2032 en een forse stijging van het passagiersvervoer. In 2024 moet de milieuvergunning van de luchthaven verlengd worden. In het kader van die aanvraag maakte de luchthaven een ontwerp van milieueffectenrapport op. De vijf Noordrandgemeenten noemen de plannen onrealistisch en verstrekten dan ook een zeer kritisch advies. De burgemeesters vinden het niet te pruimen dat de luchthavenuitbater bij de voorbereiding van een nieuwe exploitatievergunning doof en blind blijft voor de rechtmatige en onderbouwde vraag om de overlast op een eerlijke manier te spreiden en het aantal nachtvluchten te verminderen.

Van zijn kant nu noemt federaal ombuds- man Philippe Touwaide de bezorgdheid van de vijf noordrandgemeenten grotendeels onterecht. Ondanks een verdubbeling van de cargovluchten en een stevige groei van passagiersvervoer blijft volgens hem de geluidslast dezelfde. Nog volgens de ombudsman zal enkel Machelen-Diegem extra hinder ondervinden van de nieuwe milieuvergunning. Wel erkent hij dat extra autoverkeer te verwachten valt en dit terwijl de komende acht jaar zal gewerkt worden aan de viaduct van Vilvoorde, de belangrijkste toegangsweg tot de luchthaven.

Op vraag van de Bond Beter Leefmilieu levert het studiebureau ENV-ISA inmiddels een rapport af waaruit blijkt dat 220.000 mensen heel sterk gehinderd worden door het lawaai en dat de nachtrust van 109.000 omwonenden ernstig verstoord wordt. Het studiebureau berekende dat de slaapverstoring met bijkomende bloeddrukproblemen en hartziekten onze maatschappij op jaarbasis minstens 1 miljard euro kosten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  • Werken gemeentehuis
    Omar Waegeman

    De achterkant van het kasteel

Het kasteel-gemeentehuis draagt het jaartal 1649 maar dit is de datum van een grondige verbouwing. De oorsprong van het waterkasteel gaat terug naar de middeleeuwen.

In 1936 schenken de erfgenamen van de laatste bewoners, de adellijke familie de Limburg Stirum, het kasteel aan de gemeente op voorwaarde dat het gebouw gebruikt wordt als gemeentehuis, met behoud van de monumentale schouw, en dat daarrond een tuin wordt aangelegd. In 1938 kan het kasteel plechtig ingehuldigd worden als gemeentehuis.

Bij Koninklijk Besluit van 13 augustus 1953 wordt het kasteel geklasseerd als waardevol historisch monument omwille van de artistieke, oudheidkundige en geschiedkundige waarde van de gevels en de daken. Sinds 2022 is het ook erkend als bouwkundig erfgoed.

In 1962, 1978 en 1992 vinden reeds grondige restauratiewerken plaats.

Het gemeentebestuur broedt al enkele jaren op een uitbreiding van gemeentehuis met het oog op een verbetering van de dienstverlening. Momenteel zitten de administratieve diensten verspreid op verschillende locaties en de bedoeling is om alles te centraliseren. Verschillende opties werden overwogen en uiteindelijk werd in 2019 gekozen voor een aanbouw aan de achterzijde van het kasteel met een glaspartij tot op de vijver. Een eerste ontwerp kreeg een negatief advies van Erfgoed Vlaanderen omdat het bijgebouw te groot uitviel ten opzichte van het huidige kasteel.

Omwille van de erfgoedwaarde moet, om aanspraak te kunnen maken op subsidies, het kasteel volgens strikte bepalingen van Onroerend Erfgoed worden gerestaureerd. Daartoe startte de gemeente een vijfjarig traject op met de Erfgoedstichting van Vlaams-Brabant dat de renovatiewerken zal begeleiden. Het basisidee blijft een achterbouw die niet breder zal zijn dan het kasteel zelf. Het wordt een onderbouw op de plaats van het huidige amfitheater, die onder het waterniveau van de vijver blijft zodat het uitzicht op het kasteel bewaard wordt.

Eerder dit jaar keurde de gemeenteraad de architectuuropdracht voor de restauratie en de aanbouw goed. Nu zal een aanbesteding uitgeschreven worden om de schetsen in de praktijk om te zetten en dan kan een architect aangesteld worden. Het is nog altijd de bedoeling om de werken te starten eind deze legislatuur in 2024.