Bezwaar tegen toenemend luchtverkeer
Vorig jaar riep de Vlaamse regering reeds een belangenconflict in tegen de aanpassing van de vliegroutes vanuit de nationale luchthaven. Door de gewijzigde vliegroutes krijgt het noordwesten, voornamelijk Wemmel en Meise, nog meer vliegverkeer ten voordele van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Ondertussen moet de Vlaamse regering zich buigen over een nieuwe omgevingsvergunning van Brussels Airport. Alvast de noordrandgemeenten Wemmel, Vilvoorde, Machelen, Meise en Grimbergen dienen een bezwaar in tegen de aanvraag omwille van de ongebreidelde groeiplannen van de luchthaven en de effecten daarvan op de leefbaarheid. In totaal werden vierduizend digitale bezwaren ingediend. Het zit de vijf noordrandgemeenten dwars dat in het MER (Milieu Effecten Rapport) nergens sprake is van een betere spreiding van de lawaaioverlast zowel overdag als ’s nachts.
Bovendien stellen de vijf gemeenten dat in het MER wordt verwezen naar nog uit te voeren studies om alle effecten correct in kaart te brengen. Daarom pleiten de vijf burgemeesters voor slechts een korte tijdelijke vergunning zolang het volledig en correct MER niet klaar is. Zij vragen ook een bijkomend onderzoek naar alternatieve oplossingen voor de lawaaihinder en de effecten op de gezondheid. Het MER biedt ook geen antwoord op de verwachte extra verkeers- en parkeeroverlast.
De betrokken burgemeesters erkennen het economisch belang van de luchthaven maar vragen aandacht voor de toename van lawaai en druk op het milieu en klagen vooral de concentratie van de hinder aan op hun gemeenten. Zij vragen met aandrang dat de Vlaamse regering hun verzuchtingen ter harte neemt.
De beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) omtrent de vergunning zal wellicht voor einde maart vallen.
Rechtbank beslist
De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft beslist dat federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet uiterlijk binnen zes maanden nieuwe vliegroutes van en naar Zaventem moet uitwerken. Daarmee krijgen de Vlaamse overheid en de Noordrandgemeenten compleet gelijk. Legt de federale regering dit vonnis naast zich neer, dan zal minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts dwangsommen eisen.
Wij wijzen er wel op dat er verkiezingen binnen die zes maand zijn en dat het goed mogelijk is dat in die periode bij Gilkinet vliegroutes niet de eerste prioriteit zullen vormen evenmin als in de maanden die daarop volgen met de regeringsvorming. Die heeft in het verleden soms 500 dagen aangesleept.
Sluikstorten aangepast
Sluikstorten blijft een onuitroeibare kwaal in Wemmel. Ondanks een centraal gelegen recyclagepark en gratis toegangkelijke ondergrondse containers voor glas en papier, blijft het dweilen met de kraan open. Wemmel beschikt momenteel over drie mobile camera’s om sluikstorters te betrappen en zal dit aantal binnenkort verdubbelen. Het betreft een investering van 78.000 euro per jaar. Een gedeelte van die kosten kan worden verhaald op de sluikstorters via de GAS-boetes die kunnen oplopen tot 350 euro met daar bovenop de opruimkosten die snel aandikken tot enkele honderden euro’s. Vorig jaar liepen 273 sluikstorters tegen de lamp. Met een dubbele inzet van camera’s wordt de pakkans alvast nog groter. Om de strijd tegen zwerfvuil nog op te drijven keurde de gemeenteraad voorts ook de aanstelling van ‘handhavers tegen zwerfvuil‘ van OVAM goed. Zij zullen naast de gemeenschapswachten bijkomend ingezet worden ter bestrijding van sluikstorters. De handhavers worden betaald door de Vlaamse regering en kunnen ook GAS-boetes uitschrijven.
Mobiliteitsplan goedgekeurd
Na een testfase werden de maatregelen die het nieuwe mobiliteitsplan moeten begeleiden goedgekeurd door een ruime meerderheid in de gemeenteraad. De Franstalige oppositiepartij Intérêts Communaux-Gemeentebelangen (IC-GB) verliet boos de zitting nadat de eerste maatregelen werden goedgekeurd. IC-GB zwaait met een petitie met 2000 handtekeningen tegen het mobiliteitsplan en stelt dat uit een enquête van de gemeente zelf blijkt dat 85% van de inwoners het plan niet genegen is. IC-GB hekelt het feit dat door het plaatsen van betonblokken het sluipverkeer weliswaar vermindert maar voortaan enkele straten alle verkeer zullen moeten slikken.
Het mobiliteitsplan voorziet om het doorgaand verkeer langs twee verkeersassen te leiden (richting Brussel-Merchtem en Meise-Asse). In de toekomst zal enkel op deze twee assen nog 50 km per uur mogen gereden worden. Elders wordt het onverbiddelijk zone 30, ook op de Limburg Stirumlaan na de heraanleg vanaf 2025.
Enkele leden van de meerderheid, waaronder schepen Chris Andries (Wemmel Plus) onthielden zich bij de stemming.
Het mobiliteitsplan zal ongetwijfeld nog omstandig aan bod komen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober aanstaande.
MR roert communautaire trom
In onze zes faciliteitengemeenten verdeelde MR onder auspiciën van Sophie Wilmès als voorzitter van MR-Périphérie een oproep om de Franstaligen ertoe te bewegen om aan de gemeentelijke administratie hun wens te kennen te geven om alle documenten in het Frans te ontvangen. Volgens MR, verwijzend naar een uitspraak van de Raad Van State uit 2014, hoeft dit overigens maar eens om de vier jaar te gebeuren. In Wemmel werd het pamflet mede ondertekend door oud-schepen Bernard Carpriau.
N-VA buurtbabbel uitgesteld
In de aanloop naar de verkiezingen later dit jaar startte de N-VA Wemmel met een maandelijkse buurtbabbel op zondag tijdens de uren van de zondagse markt. In december moest het info-en ontmoetingsmoment uitgesteld worden omdat federaal parlementslid Darya Safai, zelf woonachtig te Wemmel, doodsbedreigingen had ontvangen en voorzichtigheidshalve verstek moest geven.
Darya Safai ontvluchtte Iran in 2000 omwille van de islamitische dictatuur en ijvert sindsdien voor de vrouwenrechten en vrijheden, meer in het bijzonder in Iran zelf. Darya heeft een uitgesproken mening over de hoofddoek en de tirannie van de islam. Wellicht wordt haar mening euvel geduid in deze tijd van verhoogde polarisatie naar aanleiding van het conflict Hamas-Israël.
Aandacht voor Nederlands op school
In de vrije Nederlandstalige basisschool Mater Dei in Wemmel werd op een ludieke manier aandacht gevraagd voor het gebruik van Nederlands op school. Twee leerkrachten, verkleed als dokter Neder en dokter Lands, onderwierpen anderstalige ouders bij het afhalen van de kinderen aan een ludiek taalonderzoek. Indien de ouders een eenvoudig gesprekje in het Nederlands niet verstonden kregen ze een voorschrift ‘Spreken van Nederlands op school’ mee. Het voorschrift stelt dat als omgangstaal op school enkel het Nederlands gebruikt wordt en wordt anderstalige ouders gevraagd om het Nederlands karakter van de school te eerbiedigen. Het zou de leerlingen, die veelal een anderstalige afkomst hebben, helpen bij hun Nederlandstalige studies als ze merken dat hun (groot)ouders ook inspanningen zouden leveren om Nederlands te spreken.
Een lofwaardig initiatief dat gerust in de brede Vlaamse Rand navolging mag krijgen. Dat anderstalige kinderen buiten school in een anderstalig milieu terecht komen is niet bevorderlijk voor een behoorlijke kennis van het Nederlands, recent nog pijnlijk aangetoond door de desastreuze PISA- resultaten. Dé oorzaak van de zwakke resultaten begrijpend lezen en zelfs wiskunde ligt bij een gebrekkige taalkennis.