De Gordel.

In 1981 werd als apotheose van een twee jaar durende sensibilisatiecampagne ”Wij houden van alle mensen die het Vlaams karakter van onze gemeente eerbiedigen” de eerste Gordel gefietst.

De actie was een vervolg op de actie “Waar Vlamingen Thuis zijn”, een reactie op het Egmontpact in Dilbeek en de brede Vlaamse Rand.

In de zes faciliteitengemeenten werd gedurende 2 jaar onder de lange slogan getracht op een vriendelijke maar ook kordate manier mensen duidelijk te maken dat deze gemeenten Vlaams zijn in taal maar ook in ziel. En met een fietstocht van 100 kilometer rond de hoofdstad werd een lus gelegd die de Vlaamse gemeenten rond Brussel verbond.

Na meer dan 40 jaar is deze gordel meer dan ooit nodig om meerdere redenen: toeristisch om de vele troeven van deze streek te leren kennen, ecologisch om het vele groen te ontdekken maar vooral sensibiliserend om duidelijk te maken dat de rand geen “Brusselse rand” is maar een “Vlaamse rand” rond Brussel en dat alle gemeenten in Vlaanderen liggen en dus Vlaams zijn.

Meer en meer is het nodig om dit te blijven benadrukken want omwille van de heel verscheidene bevolking ontstaat maar al te gemakkelijk de indruk dat men ook hier in het Brusselse gewest vertoeft.

Daarom zal ons Komitee der Randgemeenten ook aanwezig zijn op de Gordel in Huizingen. Met info over het ontstaan van de Gordel, over het Komitee en over de Zes zullen wij er zijn om te informeren, om te sensibiliseren. Welkom aan onze stand.