Teveel dokters in Wallonië? Wordt opgelost tegen 2038…

Teveel dokters? Opgelost in 2038

De Franse Gemeenschap (Franstalig Brussel en Wallonië) telt 29% meer artsen dan de Vlaamse Gemeenschap. (Nederlandstalig Brussel en Vlaanderen). Om het budget voor de gezondheidszorg te beheersen besliste men federaal in 1997 het aantal artsen voor de jaren 2004 tot 2018 te beperken door vastlegging van het aantal RIZIV-nummers, de zogenaamde ‘contingentering’.

Enkel met een RIZIV-nummer kunnen prestaties van een arts terugbetaald worden door het ziekenfonds. Om aan die overeengekomen beperking te voldoen, stelde Vlaanderen een toelatingsproef voor de studies geneeskunde in.

Gedurende 20 jaar kregen duizenden Vlaamse jongeren geen toelating om met een studie geneeskunde te beginnen omdat ze niet geslaagd waren in het toelatingsexamen. De Franse Gemeenschap nam echter geen efficiënte maatregelen en er waren dus meer Franstalige afgestudeerden dan beschikbare RIZIV-nummers, althans bij de Franstalige afgestudeerden.

2038

En wat werd er overeengekomen voor de nu al oververwende Franstaligen? Er zouden RIZIV-nummers die voor de Franstaligen voor de volgende jaren, dus vanaf 2019, waren voorzien, nu al mogen toegekend worden en tegen het jaar 2038 (die dan leeft, die dan zorgt) hersteld worden.

Bovendien maakte de Franstalige minister van Onderwijs bij de start van het lopende academiejaar bekend dat hij zelfs de federaal overeengekomen RIZIV-toekenning niet zal naleven. Hij liet 1138 studenten starten voor 505 RIZIV-nummers voor Franstalige artsen die er in 2025 zullen afstuderen. Hebt u dat bericht in het tijdschrift van uw ziekenfonds gelezen? Wij wel in ‘Objectief en Gezond, het driemaandelijks gezondheidsmagazine van het Vlaams &
Neutraal Ziekenfonds. En wie betaalt de meeruitgaven in de gezondheidszorg, die
het overtal van Franstalige artsen nu al veroorzaken? De spaarzame en transferbetalende Vlaming.