Cultuur of Culture in Drogenbos?

Alexis calmeyn

Ook in Drogenbos wacht aangewezen burgemeester Alexis Calmeyn op zijn benoeming als  burgemeester. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober behield Drogenbos Plus LB de absolute meerderheid, weliswaar met een zetel verlies. Alhoewel Calmeyn er prat op gaat de communautaire rust te willen bewaren, verstuurde het gemeentebestuur – net zoals in Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem – in aanloop naar de  gemeenteraadsverkiezingen Franstalige oproepingsbrieven. Met een verwijzing naar een bijzonder betwistbaar arrest van de Raad van State uit 2014 sloot Drogenbos aan bij dit Franstalig front om ten zoveelste male de taalwetgeving met voeten te treden. Er zijn nog zekerheden in het leven…

Het gevolg van de niet-benoeming is dat de bestuursploeg van Calmeyn het met een schepen minder moet stellen. Zo zit Marc Vettori in de wachtkamer als toekomstig schepen.

Goede afspraken?

Wat echter meteen in het oog springt is dat de schepen uit de oppositie, opnieuw mevrouw Nahyd Meskini (UF), er deze legislatuur ook de bevoegdheid Cultuur bij krijgt. Volgens burgemeester Calmeyn was er bij de schepenen van Drogenbos Plus LB niet meteen interesse om cultuur erbij te nemen zodat deze bij uitstek Nederlandstalige en Vlaamse bevoegdheid bij het Fransdolle Union Francophone terechtkomt. Calmeyn tracht te sussen door te wijzen op het feit dat alle bevoegdheden door het voltallige College van Burgemeester en Schepenen worden opgevolgd. Hij verzekert daarenboven dat er reeds goede afspraken zijn gemaakt met de directeur van het Felix De Boeck museum, FelixArt, wat een belangrijk aandeel is in het cultuurbeleid van Drogenbos.

Meskini lag in de vorige legislatuur al meerdere malen dwars en deinsde er niet voor terug om veto’s te stellen. Het valt dan ook op dat een essentiële bevoegdheid zoals Financiën zowel door de burgemeester als door de UF-schepen wordt beheerd. Calmeyn kent zijn Pappenheimers. Ondertussen blijft het wachten op de concrete plannen van het cultuurbeleid in Drogenbos.