Renovatiewerken gemeentehuis

Vlaams feest

Op zondag 6 juli is het opnieuw verzamelen geblazen in de Zandloper in Wemmel voor een nieuwe editie van het Vlaams Volksfeest in het kader van 11 juli. Zoals de laatste jaren het geval is, worden sportievelingen verwacht om 14 uur 30 voor een wandeling van 7 km of een fietstocht van 20km. Vanaf 17 uur start het muzikaal programma met dit jaar een optreden van Conny Neefs en Hannelore. De hongerige magen kunnen nadien aanschuiven voor een braai verzorgd door cultuur Bar Bar. Wie voor 22 juni inschrijft op vlaanderenfeestwemmel@gmail.com betaalt 17 euro voor de braai, terplekke dient 22 euro betaald te worden.

Kasteel-gemeentehuis

Het kasteel-gemeentehuis zal na renovatiewerken een totaal ander uitzicht krijgen aan de achterzijde. Het openluchttheater verdwijnt en moet plaats maken voor een uitbouw die zal dienst doen als polyvalente ruimte waar ook de gemeenteraden kunnen plaatsvinden. Daarnaast zal de ruimte ook dienst doen als trouwzaal en zullen er ook andere plechtigheden kunnen plaats vinden. De achterbouw zou niet storend zijn voor het zicht op het kasteel. Verwacht wordt dat de werken aanvangen in 2026. Een eerste raming van het hele kostenplaatje bedraagt 6 miljoen euro, maar dit bedrag kan nog oplopen. Erfgoed Vlaanderen keurde de projectsubsidies alvast goed. Enkele jaren geleden adviseerde Erfgoed Vlaanderen nog negatief omdat het aanvankelijk opzet te groots bleek in verhouding tot het bestaande kasteel. Na hertekening van de plannen werd met ERF, de erfgoedstichting van Vlaams-Brabant, in 2022 een traject afgesloten waarbij ERF de gemeente gedurende de hele verbouwing zal begeleiden. Het kasteel kent een lange geschiedenis. Het draagt het jaartal 1649 maar die datum refereert naar een grondige verbouwing. In de veertiende eeuw wordt er in geschriften reeds naar het kasteel verwezen. De erfgenamen van de laatste adellijke bewoner, graaf de Limburg Stirum, schenken in 1928 het park en het kasteel aan de gemeente op voorwaarde dat het zal dienstdoen als openbaar parkdomein en gemeentehuis. Na bepleisteringswerken in 1938 krijgt het kasteel uiteindelijk zijn bestemming als gemeentehuis. In 1953 wordt het gebouw en de omgeving beschermd als monument en landschap. Vandaar de betrokkenheid van Erfgoed Vlaanderen bij de verbouwingsplannen.

Afwezige bijzitters

In maart 2025 stonden tijdens een themazitting van het parket Halle-Vilvoorde verschillende mensen terecht die bij de verkiezingen niet of te laat waren opgedaagd om hun plicht als voor-of bijzitter van een stembureau te vervullen. Het parket eist een geldboete van 600 euro tegen zeven beklaagden. Een anderstalige dame uit Wemmel verklaarde dat ze de brief niet had begrepen en dacht dat het enkel ging om een oproep om te gaan stemmen. Het parket Halle-Vilvoorde vervolgt in totaal 38 afwezige voor-of bijzitters die op 13 oktober niet of te laat opdaagden bij de gemeentelijke en provinciale verkiezingen. Nog over bijzitters Een lezeres uit Wemmel meldt ons dat ze in het stembureau te maken kreeg met bureauleden die geen Nederlands spraken. Een spijtige zaak natuurlijk maar ook hier heeft de wetgever voor onze zes gemeenten andere regels opgelegd dan in de rest van het land. De wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken zijn van toepassing op de kiesverrichtingen. Tweetaligheid is geen voorwaarde om als voorzitter of bijzitter op te treden. Enkel in gemeenten zonder faciliteiten moeten de bureauleden altijd Nederlands spreken met de kiezers. In de faciliteitengemeenten is de regel dat Indien de voorzitter de taal niet machtig is die gebruikt moet worden in het gebied waar het stembureau gelegen is, hij een secretaris moet aanduiden die dat wel kan. Het is wel zo dat dat taalfaciliteiten enkel bestaan ten voordele van de kiezer maar niet van toepassing zijn voor de administratieve taken in elk kiesbureau. De communicatie tussen de bureauleden, het opstellen van de documenten en alle acties binnen het kiesbureau gebeuren dus uitsluitend in het Nederlands in het Vlaams Gewest.

Vliegroutes

Admin

In een arrest van 14 april heeft het hof van beroep in Brussel beslist dat de federale regering de vliegroutes boven Brussels Airport moet aanpassen. Omdat vier eerdere gerechtelijke uitspraken in dezelfde zin niet uitgevoerd werden, stapten vijf noordrandgemeenten (Wemmel, Grimbergen, Vilvoorde, Meise en Machelen) naar het hof van beroep. De gemeenten vinden dat er geen correcte spreiding van de routes is vastgelegd, waardoor zij een bovenmatige concentratie aan geluidshinder ervaren. Zij krijgen nu gelijk van het hof van beroep maar de dwangsommen van 50.000 euro per maand die door een vorige rechter waren opgelegd, vervallen. De regering krijgt nu 2 jaar om de vliegroutes aan te passen. Dwangsommen worden in een later stadium niet uitgesloten. Burgemeester Walter van Steenkiste uit Wemmel is tevreden met de uitspraak van de rechtbank maar betreurt dat er niet onmiddellijk dwangsommen worden opgelegd als extra drukkingsmiddel.