Kiezers in de zes

Door de miserabele toegeving van alle federale parlementsleden van CD&V, SP.a, Open VLD en Groen in 2014 als prijs voor de onvolledige splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde krijgen wij nu in onze zes Vlaamse faciliteitengemeenten een quasi grondwettelijk gebetonneerd kieskanton Sint-Genesius-Rode.

Alle kiezers in onze zes Vlaamse gemeenten rond Brussel krijgen daar de mogelijkheid om naast de Vlaamse lijsten voor de kieskring Vlaams-Brabant, zowel voor de federale Kamer als voor het Vlaams Parlement en voor het Europees Parlement met de Vlaamse Europese lijst, eveneens voor een Kamerlijst voor de kieskring Brussel (met alle Franstalige en Nederlandstalige kandidaten op de Brusselse lijst) en een lijst met de Franstalige kandidaten op de Europese Lijst een stem uit te brengen.

Omdat voor de Vlaamse kamerlijst voor kieskring Brussel ook de regel geldt dat elke lijst minstens 5% procent moet halen om een gekozene te kunnen hebben, is dit voor geen enkele van al de Vlaamse lijsten in Brussel haalbaar. Het zou wel mogelijk zijn mocht men eerst al de Vlaamse stemmen op al die lijsten samentellen en dan één of misschien zelfs twee Vlaamse kamerleden op die lijsten een kamerzetel toewijzen. Maar dat hebben de Franstalige parlementsleden in 2014 verhinderd en hun Vlaamse tegenhangers niet geëist.

Daarom is elke Vlaamse stem uit onze zes faciliteitengemeenten voor die mogelijk bekende of bevriende Vlaming uit Brussel op de Vlaamse kamerlijst in Brussel een compleet verloren stem.