Drogenbos
Terugblik naar 2018
Ondanks het verlies van een zetel behaalt de Drogenbos Plus LB lijst van burgemeester Alexis Calmeyn de absolute meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en verwerft vier schepenen. De UF oppositie behaalt met Nahyd Meskini een rechtstreeks verkozen schepen en krijgt merkwaardig genoeg ook de bevoegdheid Cultuur, bij uitstek toch een Nederlandstalige bevoegdheid. Volgens Calmeyn bestaat er bij de verkozen schepenen van zijn LB lijst geen interesse voor deze bevoegdheid.
De dissidente lijst van oud schepen Roobaert, go1620, kan een zetel afsnoepen van de burgemeesterslijst en een van UF.
Calmeyn behoort tot het kwartet van burgemeesters dat aanvankelijk niet benoemd wordt door Vlaams minister Homans wegens het niet toepassen van de taalwetgeving. (het versturen van stembrieven naar taalaanhorigheid). Hij zal pas in de zomer van 2019 de sjerp kunnen omgorden na een interventie van de Raad van State.
Vooruitblik naar 13 oktober
Burgemeester Calmeyn blikt tevreden terug op de voorbije legislatuur en aast op een vierde ambtstermijn. Zijn lijst Drogenbos Plus LB treedt aan met een verjongde ploeg na het afhaken van de schepenen Myriam Claessens en Marc Vittori. Volgens Calmeyn zijn zo goed als alle kandidaten op zijn lijst perfect tweetalig en beschikt niemand over een partijkaart.
De Franstalige eenheidslijst UF is naar alle waarschijnlijkheid opnieuw van de partij. Naar verluidt treedt schepen Meskini uit het UF en broedt op een nieuwe burgerbeweging met bijhorend een nieuwe partijnaam.
Het is momenteel nog niet duidelijk wat er zal gebeuren met go1620.
Ecolo-Groen houdt het voor bekeken en komt in tegenstelling tot 2018 niet langer op.
Kraainem
Terugblik naar 2018
In Kraainem bundelen twee tweetalige lijsten de krachten en vormen de nieuwe meerderheid. Het betreft enerzijds Kraainem-Unie, een tweetalige groep die zichzelf geen partij noemt en anderzijds de vroegere Franstalige – maar zich nu als tweetalig aandienende – lijst LB van de burgemeester Cardon de Licht Buer met het vroegere CDH. Kraainem-Unie onttroont de LB als grootste partij in de meerderheid en levert met Bertrand Waucquez de burgemeester. De LB lijst haalt zelfs geen rechtstreeks verkozen schepen binnen en wordt binnen de meerderheid gepaaid met het voorzitterschap van de gemeenteraad. Deze functie is weggelegd voor Luc Timmermans, in een vorige campagne nog kandidaat voor de Vlaamse lijst Open.
Het kartel Défi+MR+Ind behalen net als Kraainem-Unie drie schepenzetels maar stranden op één zetel van de absolute meerderheid in de gemeenteraad. Door de krachtenbundeling van Kraainem-Unie en LB verhuizen ze naar de oppositie.
Ondertussen is de Vlaamse stem in Kraainem volledig weggeveegd. Het vroegere Open valt uiteen en een aantal oud Open kandidaten kiest voor de LB lijst met slechts één overlever als gemeenteraadslid die dan nog beloond wordt met het voorzitterschap van de gemeenteraad.
N-VA weet niet genoeg stemmen te sprokkelen voor een zitje.
Bertrand Waucquez van Kraainem-Unie heeft als vroeger oppositielid niet direct een “strafblad” wegens niet-naleving van de taalwet en mag in januari 2019 onmiddellijk de burgemeesterssjerp omgorden.
Vooruitblik naar 13 oktober
Burgemeester Waucquez trekt opnieuw de lijst van de onafhankelijke en tweetalige burgerbeweging Kraainem-Unie en mikt op een tweede ambtstermijn. De uittredende schepenen Marie-France Constant en Johan Forton blijven ook aan boord.
Waucquez klopt zich op de borst dat de schuldgraad in de gemeente met 15% daalde en een realistisch meerjarenplan is opgesteld zonder belastingverhoging. De bouw van een nieuw schooldomein voor De Klimboom blijft wel een pijnlijk dossier. Buurtprotest zorgt ervoor dat de school na meer dan tien jaar containerklassen nog steeds geen uitzicht heeft op een nieuw en aangepast gebouw.
Coalitiegenoot LB, nu verveld tot Pro-Kraainem, geeft aan opnieuw te zullen deelnemen aan de verkiezingen. De vier uittredende gemeenteraadsleden geven present op de lijst die bestaat uit CD&V, Open VLD, Les Engagés, Ecolo en enkele onafhankelijken.
Verwacht wordt dat de lijst Défi + MR+ Ind die in 2018 naar de oppositie verwezen wordt, opnieuw zijn kans zal wagen.
Momenteel weten we niet of NVA nog een afzonderlijke lijst indient.
Linkebeek
Terugblik naar 2018
Na een fikse ruzie binnen de Franstalige lijst LB, die in 2012 nog aan de haal gaat met 13 van de 18 zetels, trekken de Franstaligen in verdeelde slagorde naar de verkiezingen in 2018. Afgewezen aangewezen burgemeester Damien Thiéry heeft het zo bont gemaakt dat zelfs zijn eigen broer Philippe, als uittredend OCMW voorzitter, de LB lijst verlaat. Samen met Yves Ghequiere stampt hij de lijst Link@venir uit de grond. Damien Thiéry moet met zijn lijst ensemble LBK samen het onderspit delven en kan nog 5 zetels behouden. Link@venir verovert 7 zetels en 3 van de 4 schepenpostjes.
Voor de verkiezing van de OCMW raad dient ensemble LBK samen zelfs geen lijst in en ziet Link@avenir 7 van de 9 te begeven zetels binnenhalen.
De vroegere Nederlandstalige lijst Prolink komt niet meer op maar enkele Nederlandstaligen krijgen een plaats op de tweetalige lijst Activ’.
De tweespalt tussen de rivaliserende Franstalige partijen zorgt ervoor dat voor het eerst sinds lange tijd geen volstrekte meerderheid in het bereik ligt en men aangewezen is op een coalitievorming.
De 7 verkozen gemeenteraadsleden van Link@venir gooien het uiteindelijk na lang gepalaver op een akkoord met de drie verkozenen van Activ’. Vermits de schepenen rechtstreeks worden verkozen zit een schepenpost er niet in voor Activ’ maar kan Roel Leemans wel de voorzitter van de gemeenteraad worden.
Yves Ghequiere moet wel nog wat geduld uitoefenen alvorens hij zich burgemeester kan noemen. Hij behoort tot het kwartet aangewezen burgemeesters dat minister Homans weigert te benoemen wegens niet-naleving van de taalwetten. Er is een arrest van de Raad van State nodig in mei 2019 om de benoeming te valideren.
Vooruitblik naar 13 oktober
Het ziet er naar uit dat dezelfde formaties als in 2018 naar de gunst van de Linkebeekse kiezer zullen dingen op 13 oktober. Ensemble LBK samen zal dat doen onder de nieuwe naam LBK 1630.
Op de lijst Link@venir staan naast uittredend burgemeester Ghequiere ook de schepenen Cédric Letier en Benjamin Daro.
Activ’ zou terug Joelle Grimmeau en Roel Leemans in het veld sturen maar ziet het derde raadslid Christophe Boulert vertrekken (naar de lijst van Damien Thiéry wordt gefluisterd). Bij het ter perse gaan van dit nummer is het niet duidelijk of Activ’ überhaupt nog zal deelnemen aan de verkiezingen.
Sint-Genesius-Rode
Terugblik naar 2018 Correctie: Engagement 1640 100%
In Sint-Genesius-Rode staat in 2018 de Franstalige IC-GB staat tegenover de Vlaamse eenheidslijst Engagement 1640. Na de verkiezingen is de situatie vrij eenvoudig. IC-GB behaalt de absolute meerderheid. Voor de Vlaamse lijst verloopt de stemming niet zo succesvol. IC-GB wint een zetel erbij ten koste van het Vlaams kartel en komt uit op 18 zetels tegenover 7 voor Engagement 1640. De Vlaamse lijst behoudt wel de schepenzetel van Ann Sobrie.
Ook voor de OCMW raad moet Engagement 1640 een zetel inleveren en blijft steken op 3 zitjes tegenover 8 voor de Franstalige lijst die er eentje bijkrijgt.
Pierre Rolin van IC-GB wordt door de meerderheid opnieuw aangeduid als aangewezen burgemeester maar ook hij zal, wegens taalincivisme, moeten wachten tot in juli 2019 alvorens hij de burgemeesterssjerp mag omgorden.
Bij het einde van de bestuursperiode 2018-2024 gaat burgemeester Rolin er prat op dat de oppositie het vetorecht in het schepencollege geen enkele keer heeft gebruikt. Ook bij Engagement 1640 zien ze dat als een grote verdienste en gewagen van een constructieve manier van oppositie voeren.
Vooruitblik naar 13 oktober
Na het ontgoochelend resultaat in 2018 met het verlies van een zetel gooit Engagement 1640 het over een andere boeg. Onder de naam Accent 1640 gaat de vroegere Vlaamse lijst nu voluit voor tweetaligheid. Spijtig genoeg wordt hiervoor de Vlaamse eenheid verbroken en wordt N-VA zelfs van de lijst geweerd. Met veel tromgeroffel klopt Accent 1640 zich op de borst dat voor het eerst in jaren een lijst gepresenteerd wordt waarop zowel Nederlandstaligen als Franstaligen staan. Er zijn blijkbaar geen communautaire problemen meer in Rode en de nieuwe partij wil naar eigen zeggen de belangen verdedigen van elke Rodenaar.
De vervelling tot tweetalige lijst die zou los staan van de nationale partijen kan blijkbaar enkel plaats vinden door de vroegere N-VA kandidaten in het verdomhoekje te sturen.
Het is maar de vraag of de opportunistische zet van schepen Ann Sobrie zal volstaan om de schepenzetel te behouden. Bij IC-GB kan de pret ondertussen niet op.
Voor het N-VA zit er niks anders op dan op eigen kracht naar de verkiezingen te trekken. Onder de naam Voor Rode trekt huidig gemeenteraadslid Bruno Stoffels de lijst die naast N-VA kandidaten ook enkele onafhankelijken telt. Voor Rode wil de spreekbuis zijn voor de Vlaamse Rodenaar.
Wemmel
Terugblik naar 2018
In 2018 mist de LB Wemmel van burgemeester Walter Van Steenkiste nipt de absolute meerderheid en behaalt 12 van de 25 te begeven gemeenteraadzetels en 3 rechtstreeks verkozen schepenen. De LB lijst huisvest naast zowat alle Vlaamse partijen heel wat onafhankelijke kandidaten en ook enkele Franstaligen. De meeste kandidaten voeren tweetalige reclame. Met de nieuwe tweetalige Wemmel-Plus lijst van oud burgemeester Andries wordt vrij snel een bestuursakkoord gesloten waardoor een comfortabele bestuursmeerderheid van 19 op 25 tot stand komt. Wemmel Plus heeft met Chris Andries ook een rechtstreeks verkozen schepen .
De francofiele lijst Intérêts Communaux krijgt eveneens een schepen.
Een van de beleidsprioriteiten is de OCMW welzijnscampus op de site van de residentie Geurts en deze kan tijdens de bestuursperiode dan ook feestelijk ingehuldigd worden.
Een ambitieus mobiliteitsplan ziet het levenslicht maar kent , zoals overal , voor-en tegenstanders en zal wellicht de gemoederen nog beroeren tijdens de nakende verkiezingscampagne.
Vooruitblik naar 13 oktober
Het college van burgemeester en schepenen zal er na 13 oktober wellicht heel anders uitzien dan vandaag. Verschillende sterkhouders van de LB Wemmel lijst houden het voor bekeken. Burgemeester Walter Van Steenkiste, die te maken kreeg met gezondheidsproblemen, ambieert geen derde ambtstermijn maar wil nog wel de lijst duwen. Hij ziet gemeenteraadslid en ondernemer Erwin Ollivier als zijn geschikte opvolger. Hij is er van overtuigd dat de lijst nog genoeg competentie bevat en wil alsnog zijn schouders onder de lijst steken. Eerste schepen Monique Van der Straeten zetelt al 42 jaar in de gemeenteraad en vindt dat de tijd gekomen is om terug te plooien op het culturele verenigingsleven en de kleinkinderen. Schepen van Financiën Vincent Jonckheere haakt ook na twee termijnen af maar kijkt toch tevreden terug op de realisaties op budgettair vlak en het mobiliteitsplan. Schepen Raf De Visser blijft beschikbaar en zal voor de nodige continuïteit moeten zorgen.
Schepen Chris Andries presenteert met Wemmel-Plus net zoals vorige keer een eigen lijst die zichzelf portretteert als tweetalige burgerbeweging.
De francofiele lijst IC haalde vorige keer ook een schepenzetel en zal wellicht opnieuw een lijst indienen.
Wezembeek-Oppem
Terugblik naar 2018
In Wezembeek-Oppem is in 2018 het kiestoneel beperkt tot 2 spelers, een Franstalige lijst LB Union met hierop zowat alle Franstalige partijen en enkele onafhankelijken en een Nederlandstalige lijst, WO plus die ook enkele tweetaligen bevat. WO plus wint een zetel vergeleken bij 2012 maar kan geen schepenzetel in de wacht slepen. LB Union behoudt de absolute meerderheid en wijst Frédéric Petit aan als kandidaat burgemeester.
Aanvankelijk weigert minister van Binnelands Bestuur Homans om Petit opnieuw als burgemeester te benoemen wegens niet-naleving van de taalwetgeving maar de Raad van State maakt die weigering ongedaan. Hiermee krijgt Wezembeek een volledig Franstalig schepencollege maar communautaire fratsen blijven vooralsnog achterwege.
Vooruitblik naar 13 oktober
Op 13 oktober zal de kiezer niet langer uit twee maar wel drie partijen kunnen kiezen. Burgemeester Petit zet een stapje opzij en wordt lijstduwer. Hij ziet schepen Jerôme Delcourt als geschikt opvolger voor het burgemeestersambt. De LB Union lijst neemt de nieuwe naam LB Wezembeek-Oppem aan na het vertrek van les Engagés en Ecolo.
Deze twee meerderheidspartijen sluiten aan bij de nieuwe tweetalige formatie Horizon. Gestart als burgerbeweging trekt Horizon nu toch naar de kiezer. Naast les Engagés en Ecolo vervoegen ook Open VLD en enkele onafhankelijken de nieuwe lijst. Horizon bestempelt zichzelf als meertalige lijst want naast Frans en Nederlands zal er ook gecommuniceerd worden in het Engels en het Duits.
Het Vlaams kartel WO Plus verliest Open VLD aan Horizon en bestaat nog uit N-VA, CD&V en Vooruit.