1958: zaalslag

Hockeyveld

Het schepencollege wil absoluut een hockey terrein aanleggen. Zoals we eerder berichtten willen ze dit doen door één van de twee voedbalvelden op de site van de sportpleinstraat op te offeren. De buren die geen probleem hebben met de huidige situatie zien de komst van een hockeyveld niet zitten en hebben zich in een buurtcomité verenigd. Hun bezoergdheid is dat de hoeveelheid activiteiten die er gaan plaats hebben en als gevolg ook de hoeveelheid verkeer. Veel gehoor en inlevingsvermogen stelde het schepencollege niet aan de dag. Met als gevolg dat twee buurtbewoners de verleende omgevingsvergunning aangevochten hebben én gelijk gekregen!

Vertalen

Tijdens de gemeenteraad van december vroeg raadslid Peeters (WOplus) of het niet mogelijk was in te stappen in een project van de provincie Vlaams-Brabant. De burgemeester antwoordde ‘dat de provincie niet wou instaan voor de vertaling. Er eerst moest gekeken worden of de vertaaldienst van de gemeente tijd had en of er nog geld was, want dat vertalen is kostelijk aldus de burgemeester.’

Communautair handgemeen

Wij citeren uit het boek 20 jaar Volksunie van Frans van der Elst: ’Tot de legendarisch geworden anekdoten uit de eerste periode van de V.U. behoort het verhaal over de ‘zaalslag’ van Wezembeek-Oppem. Op 20 februari 1958 zouden Frans van der Elst en Wim Jorissen spreken op een ‘Grote Voorlichtingsvergadering’ te Wezembeek-oppem in de zaal ‘De Toekomst’. Wij waren aanvankelijk aangenaam verrast over de grote opkomst, die de verwachtingen overtrof. Doch weldra werd het ons duidelijk dat het grootste deel van het publiek uit Franssprekende tegenmanifestanten bestond. Zodra ik het woord nam barstte dan ook kabaal los: er werd op fluitjes geblazen, getoeterd, geroepen. Het was onmogelijk in die voorwaarden een toespraak te houden. In een opwelling van woede zegde ik tot Wim Jorissen ‘Wim, we moeten ze buiten smijten’. Daarop kwamen we beiden van het podium en gingen vastberaden op de tegenmanifestanten af. Deze waren zodanig verbauwereerd dat zij nauwelijks weerstand boden. Met de hulp van enkele van onze mensen gelukten wij eer werkelijk in de herrieschoppers buiten te gooien. Waarna de vergadering kon doorgaan, maar met een publiek dat fel verminderd was. Niettemin oogstten wij een groot sukses, misschien minder omwille van onze welsprekendheid dan omwille van onze krachtdadigheid.’

En wij voegen er nog aan toe dat mijn broer en ik, die uit nieuwsgierigheid waren opgedaagd en achteraan vlak bij de uitgang stonden, haastig naar onze Leuvense KVHV-studentenpet grepen en die opzetten om niet mee buitengewalst te worden door de aanstormende Jorissen, geholpen door de uitbater van de zaal, die met een loden buis op de naar buiten vluchtende franskiljons klopte.

Zwaar zondig

In datzelfde Wezembeek-Oppem las pater Andreas in datzelfde jaar 1958 vanop de kansel midden in de kerk – we waren toen nog in de preconciliaire tijd – de brief voor, die mgr De Smedt van het bisdom Brugge voor al de parochianen van zijn bisdom had laten voorlezen, waarin te horen was dat ‘het zwaar zondig was voor de Volksunie te stemmen’.

Het resultaat van de bisschoppelijke brief was wel dat in de enige kiesomschrijving, Gent-Eeklo, waar de Volksunie vooruitging en 600 stemmen te weinig haalde voor het quorum, de laatst toegewezen zetel door apparentering op provinciaal vlak naar een communist is gegaan.

Ontleend aan ‘Uitgekamd’, de Vlaamse gemeenschapskrant:

Eind 2023 peilden Het Laatste Nieuws en VTM naar de tevredenheid van de mensen over hun gemeente. Onze gemeente scoorde net 50 op 100 of tien punten minder dan het Vlaamse gemiddelte. Daarmee staat Wezembeek-Oppem op de 288-ste plaats op 300 gemeenten… Op het vlak van betaalbaar wonen scoorde ze 19% tegenover 49% gemiddeld… Er was eveneens een onvoldoende voor goed bestuur met 40%… Qua openbaar vervoer scoorde de gemeente 11% boven het Vlaamse gemiddelte.