Schoolproblemen

Schoolinfo

Het Nieuwsblad bracht leerrijke info over de plaatselijke basisscholen in onze gemeente. ‘Uitgekamd’, de Vlaamse gemeenschapskrant alhier nam ze over.

De Nederlandstalige basisschool De Letterbijter moet het stellen met 13% leerlingen met het Nederlands als thuistaal, de Nederlandstalige basisschool van het Heilig Hartcollege, vlakbij Tervuren, maar op het grondgebied van Wezembeek-Oppem, haalt een cijfer van 29%. In heel Vlaanderen is het gemiddelte 74%

88%van onze Wezembeekse Vlaamse lagereschoolpopulatie heeft wel de Belgische nationaliteit. De Letterbijter haalt hierbij wel 89%, het Heilig Hartcollege zelfs 93,5%. Het percentage leerlingen met een niet-EU-nationaliteit is gemiddeld 5,5%.

De Letterbijter scoort 6%, het Heilig Hartcollege 2%. In de twee Franstaligebasis scholen is het aantal Belgische leerlingen 85,5% voor de gemeenteschool 85,5% voor La Fermette en 74,5% voor de vrije school Saint-Georges. Aldaar zijn er respectievelijk 2,8% en 6% met een niet-Europese nationaliteit.

In heel Vlaanderen heeft 20% van de leerlingen een moeder die geen diploma secundair onderwijs heeft. In De Letterbijter is dat slechts 8,5%, in het Heilig Hartcollege 3,5%. In La Fermette scoort men 2,5% en Saint-Georges 5,4%.

Kinderen uit een gezin met een laag inkomen krijgen een financiële schooltoeslag. Zo krijgen in de Letterbijter 32% van de leerlingen die toeslag, maar in het Heilig Hartcollege 8,5%. Het Vlaams gemiddelte is 37,5%.

Leerlingen die komen uit een buurt met twee of meer jaren leerachterstand scoren in Vlaanderen 25,5%. In De Letterbijter 2,5%, en 8% in het Heilig Hartcollege. Conclusie: beide Vlaamse scholen recruteren uit meer begoede kringen en in Wezembeek-Oppem, deels Tervuren, zijn die minder begoede wijken met een vergrootglas te zoeken.

Problematisch afwezig

In de gemeentelijke Letterbijter zijn er 42,5% van de leerlingen meer dan vijf halve dagen ‘problematisch’ afwezig, bij 23% is dat zelfs negen halve dagen. In het Heilig Hartcollege is het onwettig absenteïsme slechts 1,5%. Vergeleken met scholen die een gelijkaardig profiel hebben is het gemiddelte aldaar 7,5%. In het Heilig Hartcollege is er een onwettig absenteïsme van 1,5%. Bij de Franstalige gemeenteschool La Fermette is bijna 30% meer dan vijf halve dagen. Terwijl haar Vrije tegenhanger Saint- Georges slechts 2,5% boekt of 12 keer minder. In welke school vinden we de ware burgerzin terug?

Huurprijzen

Wezembeek-Oppem wordt in de zes stilaan koploper voor wat de gemiddelde huurprijzen van woningen en appartementen betreft. Met gemiddeld €2044 voor een woning en €1329 voor een appartement. We gaan de naburige duurste Brusselse gemeente, Sint-Pieters-Woluwe, met gemiddeld €1430 voor een appartement, achterna.