Thiéry gepasseerd

Thiéry gewipt

Normaal gezien wordt de burgemeester ingeval van een korte afwezigheid vervangen door een van de schepenen, in volgorde van hun rang. In Linkebeek zou dit betekenen dat indien burgemeester Yves Ghequiere kort afwezig is, eerste schepen en tevens oppositieschepen Damien Thiéry hem vervangt. Daar heeft Ghequiere nu zelf een stokje voor gestoken door een burgemeerstersbesluit uit te vaardigen waarin expliciet gesteld wordt dat bij zijn afwezigheid tweede schepen en partijgenoot Cédric Letier hem zal vervangen. Bij zijn installatie als burgemeester gaf Ghequiere reeds aan dat hij de rit niet geheel zou uitrijden. In 2028 zal hij, gezien hij dan de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, de fakkel doorgeven aan Cédric Letier.

Nederlandstalige schepen

Roel Leemans, de eerste Nederlandstalige schepen in Linkebeek sedert 1977, kent nu ook zijn bevoegdheden. Zijn bevoegdhedenpakket is goed gevuld met Financiën, Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, Patrimonium, Milieu, Groene Ruimten, Openbare Netheid en Informatica. Daarnaast blijft Leemans ook centrumverantwoordelijke in het gemeenschapscentrum De Moelie, dat afhangt van vzw De Rand. Die gaf eerder haar fiat voor het schepenambt van Leemans op voorwaarde dat hij geen bevoegdheden kreeg die aanleiding konden geven tot belangenvermenging zoals sport, cultuur, jeugd en onderwijs. Ondanks het ruime pakket bevoegdheden dat hem werd toebedeeld lijkt aan die voorwaarde alvast voldaan te zijn. Overigens benadrukt Leemans dat hij een schepen is net zoals de anderen en de taal van de schepen geen rol zal spelen. Volgens Leemans ligt de communautaire heisa in Linkebeek al even achter de rug en vinden beide taalgemeenschappen elkaar beter en beter.

Samenwerking

Een voorbeeld van samenwerking tussen beide taalgemeenschappen wordt alvast geleverd door de Nederlandstalige en Franstalige basisschool. In het verleden gebeurde het zelden dat gemeenschappelijke activiteiten ontplooid werden hoewel beide scholen zich op dezelfde site bevinden. Nu vond voor het eerst een gemeenschappelijke scholenloop voor het goede doel plaats. De samenwerking was een bewuste keuze maar gezien ook heel wat Franstaligen in het Nederlands basisonderwijs les volgen is het volgens de directrice van de Nederlandstalige basisschool niet aangewezen al te dikwijls gemeenschappelijke activiteiten te organiseren. Dan bestaat immers het gevaar dat het Frans automatisch de voertaal wordt. Met zoveel Franstaligen in het Nederlandstalig onderwijs is het al een hele klus om de leerlingen op school Nederlands te doen spreken.