Ooit 100% Nederlandstaligen

Wij citeren graag uit het boek ‘Geschiedenis van Linkebeek’,geschreven door Constant Theys en Jules Geysels, uitgegeven in 1957.

Armand Sijbers | De Zes
  • De Volkstaal:

Linkebeek is steeds een door en door Vlaamse gemeente geweest. Buiten een paar oude Latijnse akten, zijn tot aan de Franse bezetting al de stukken in de volkstaal gesteld. Trouwens, zelfs met Brussel was dit het geval.
In een bespreking over de bijdragen in de ‘Annales de la Société d’Archéologie de Bruxelles,
XXXIX (1935) schrijft Jan Lindemans (ESB.,1936,bl. 62) dat ‘het treffend is hoe al die oude Brusselse excerpten, maar volstrekt alle, in onze oude Nederlandse taal gesteld zijn. Brussel was eenmaal de meest Vlaamse onder alle belangrijke steden van ons land!’.
In 1846, ten andere,waren er in de hoofdstad nog 60,28% uitsluitend vlaamssprekenden, te Etterbeek 96,14% en in de andere voorsteden 96,14% en in de andere voorsteden navenant,
volgens de officiële tellingen.
Linkebeek was toen de meest Vlaamse gemeente met 100% vlaamssprekenden. Ukkel had er 94,85%, Drogenbosch 88,85%, Beersel 99,36%, Alsemberg 96,80, en Rode 93,95%.
Volgens de jongste telling (1947) telt Linkebeek er nog 56,23% en 3,15% die noch Nederlands noch Frans spreken. De Franse bezetter negeerde volstrekt de volkstaal en richtte te Brussel een lyceum , waar vele elementen uit de burgerij, die de toekomstige kaders zouden vormen, grondig verfranst werden.
In de Hollandse tijd waren al de bestuursstukken opnieuw in de volkstaal. Baron de Roest van Alkemade, die hier toen burgemeester was, schreef een voortreffelijk Nederlands.
Met 1830 werd de bestuurstaal weer Frans. De regering te Brussel bestond uit Fransen, nazaten van Fransen, Walen en tijdens de bezetting verfranste Vlamingen. In de ministeries zaten haast uitsluitend Walen die men vooral uit Luxemburg en Namen had laten komen.’
Verder lezen we nog dat er in 1842 in Linkebeek
slechts een dertigtal (cijns)kiezers
waren.