Linkebeek weigert op 11 juli de Vlaamse cultuurvlag te laten wapperen.

Linkebeek neemt een loopje met de bevlagging op 11 juli.

Herinner je je nog in ons meinummer van vorig jaar dan verscheen er een artikel over een eentalig frans verkeersbord die in Linkebeek geplaatst werd.

Armand Sijbers | De Zes

Daar werd door de het gemeentebestuur op gereageerd dat dit een spijtige vergissing was en een samenloop van omstandigheden. En konden ze het voorval nog afschuiven op een onvoorzichtigheid binnen de administratie.

Nu ik op 11 juli omstreeks 11:30u aan het gemeentehuis van Linkebeek langs reed en tot de vaststelling kwam dat het gemeentehuis niet bevlagd was voor het feest van de Vlaamse Gemeenschap, dus geen Europese, Belgische en Vlaamse vlag. Ik stel me de vraag met welk excuus de gemeente nu zal afkomen en zullen ze de schuld weer afwenden op de administratie die dan blijkbaar weer hun werk niet naar behoren heeft gedaan? Door deze weigering om niet te bevlaggen gaat de burgemeester in tegen het aanvaarden dat de gemeente Linkebeek tot het Vlaamse gewest en Vlaanderen behoort.

Desalniettemin staat het klaar en duidelijk beschreven in de richtlijnen van de Vlaamse overheid van wat en hoe er moet bevlagd worden:

Armand Sijbers | De Zes

Verplichte bevlagging

De verschillende overheden in Vlaanderen hebben elk hun eigen vlag. De officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap is geel met een zwarte leeuw, met rode klauwen en een rode tong. Op bepaalde dagen moeten openbare gebouwen verplicht worden bevlagd. Die richtlijnen gelden voor alle gebouwen van de Vlaamse overheid, de provincies, gemeenten en districten, inclusief gebouwen van gemeentelijke en provinciale scholen, OCMW’s en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, binnen het Nederlandse taalgebied en binnen het tweetalige gebied Brussel-hoofdstad.

Nu is de vraag hoe de politiek hierop zal reageren, ik verwacht een antwoord van zowel de Minister van Binnenlandse aangelegenheden (Hilde Crevits) en de Minister van de Vlaamse Rand (Ben Wuyts) alsook die van de Gouverneur van Vlaams Brabant (Jan Spooren). Als ik dan kijk naar andere gemeenten in Vlaanderen, daar wordt er 365 dagen per jaar bevlagd aan het gemeentehuis, en bestaat er geen twijfel meer over van wat en wanneer moet bevlagd worden. Nu ben ik benieuwd of de gemeente ook de bevlagging van de 21ste juli ook niet zal uitvoeren.