Geen ‘Vlaamse’ wacht

  • Dokter niet van wacht

De artsenwachtdienst voor geneesheren is blijkbaar in het faciliteitenbedje ziek. Op zaterdag haal je best geen gekke toeren uit in je tuin. Een gepensioneerde die geen wagen meer heeft, kwam bij een val in zijn tuin op 3 december vorig jaar tegen een buis terecht en liep een hoofdwonde op. Wachtdienst voor Kraainem-Wezembeek-Oppem opgebeld en welke taal kreeg je te horen? Die van Molière. En welke taal werd van het slachtoffer en door de telefoniste verwacht? Dezelfde. Geen enkele inspanning van betrokken francofone arts, die in een Vlaamse gemeente woont. Toppunt: de betrokken dame liet weten dat zij niet over het nodige materiaal beschikte om de wonde te verzorgen. Om tenslotte naar de spoeddienst van Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe te verwijzen. Waar de onthaaltaal allicht ook niet het Nederlands zal geweest zijn.

In arren moede dan gebeld naar de wachtdienst van het nabije Sterrebeek, die liet weten dat ze niet voor Wezembeek-Oppem instonden. Doorverwezen naar de wachtdienst te Vilvoorde. En die is nu niet meteen vanuit Wezembeek-Oppem zonder wagen of met het openbaar vervoer bereikbaar.

Dokter Jan Walraet liet wel weten dat hij van al zijn Franstalige collega’s in de wacht kon zeggen dat zij allemaal voldoende Nederlands kenden om de patiënt of zijn telefonerende huisgenote in het Nederlands te woord te staan. Hij zei wel dat er soms problemen waren met sommige huisgenoten van de dokters van wacht, die mogelijkerwijs de telefoon hadden opgenomen om dan in het Frans – wat dacht je – de persoon die hen opbelde te woord te staan.

Ten titel van info delen wij onze Kraainemse en Wezembeekse lezers mee dat de wachtdienst voor Wezembeek-Oppem en Kraainem in de loop van dit jaar wordt opgedoekt en vervangen door een wachtdienst van een groter aantal Vlaamse gemeenten uit de buurt, waarbij het Medisch Centrum van Wezembeek-Oppem een belangrijke rol zal spelen.