Drogenbos.

De Kaaskrabbers

In alfabetische volgorde is Drogenbos de eerste van onze zes faciliteitengemeenten rond Brussel. Het dorp met de slanke lijn grenst in Vlaanderen aan Sint-Pieters-Leeuw met zijn deelgemeente Ruisbroek, aan Beersel en Linkebeek en aan de Brusselse gemeenten Anderlecht, Vorst en Ukkel. Ze is qua oppervlakte met 2, 49km² de kleinste van onze zes gemeenten. Er zijn 5.699 inwoners of 2.284 inwoners per km². Volgens de meest recente gemeentebarometer is 16 % van plan te verhuizen naar een andere gemeente. 7% is werkzoekend.

Met 86% bebouwing van de oppervlakte is ze haast volgebouwd,niet alleen met woningen maar ook met terreinen voor economische bedrijvigheid. 39% van de woningen zijn appartementen. De mediaanprijs van een woning bedroeg in het afgelopen jaar €340.000. De mediaanprijs is die prijs, waarbij 50%van de verkochte woningen duurder zijn en 50% goedkoper. 59,2% van de inwoners, vroeger ooit afgeschilderd als ‘de Kééskrabbers’, zijn er van buitenlandse herkomst.

De inwoners hebben gemiddeld met 41% veel vertrouwen in het gemeentebestuur en 80 % voelt er zich gelukkig.

Een tweetalige burgemeesterslijst van Calmeyn junior domineert het politieke leven met 10 zetels, maar moet er een francofiele UF-lijst met 5 verkozenen en 1 oppositieschepen, en een afgescheurde tweetalige lijst met 2 gekozenen gedogen.

Kunstschilder en boer Felix De Boeck en zijn Felix Artmuseum zetten deze eerder sombere gemeente toch wat modernistische kleur bij.