Manneke Pis wordt Kaaskrabber

ERFGOEDDAG: Kaas van de bovenste plank

Alhoewel het thema van deze dag ‘THUIS’ was, speelde Drogenbos op verplaatsing.

Naar aanleiding van ons artikel in de Kaaskrabber vorig jaar over kaas als de band tussen Drogenbos en Brussel werd door de gemeente samen met de heemkundige kring Sicca Silva (Latijn voor Drogenbos) het plan opgevat om het beroemdste manneke van Brussel ook een kostuum van de kaaskrabber aan te bieden.

Dit evenement vond plaats op zaterdag 20 april. Een volle bus met Drogenbossenaren vertrok aan het gemeentehuis om er de plechtige overhandiging en de inhuldiging van het manneke met zijn nieuw kostuum bij te wonen.

In het mooie stadhuis van de hoofdstad werden wij ontvangen door de Orde van Manneke-Pis. Zoals het hoort, werden wij er vooreerst in de officiële taal van onze gemeente, zijnde het Nederlands, verwelkomd.

Dan belichtte André Lerminiaux, voorzitter van de Cultuurraad van Drogenbos en van ons Komitee der Randgemeenten, de historische band tussen onze platte kaas en de Brusselse kaas. Eerst uitvoerig in het Nederlands, gevolgd door een kaaskundig résumé in het Frans. Dan zette de schepen van Cultuur de tekenaar Hugo De Sutter en de kunstenaar die het beeld ontwierp, Michel Heyvaert, even in de bloemetjes. Daarna werd het kostuum officieel overhandigd aan de Orde en een gemeenteraadslid van de stad.

Daarna wandelden we in stoet onder begeleiding van een accordeonist naar de Stoofstraat met een replica van onze Kaaskrabber, gedragen door een vertegenwoordiger van de Sint-Sebastiaansboogschuttersgilde in vol ornaat op kop.

Onder het zingen van het Manneke-Pislied werd dan het beeld, met het mooie kostuum gekleed, onthuld, waarna ons manneke zijn best deed om allen op een leuke waterdouche te trakteren.

Het is het 1143-ste kostuum dat deze Brusselaar mocht ontvangen, het wordt bewaard in zijn eigen museum en wij hopen dat hij dit nog dikwijls mag dragen bij bijzondere gelegenheden.

Want de Drogenbosse Kaaskrabbers hebben eeuwenlang gezorgd voor voedzame en vooral smakelijke kaas, een luxeproduct in een tijd waar de eigen Drogenbossenaren de restjes kaas van de planken afschraapten om hun eigen kinderen te kunnen voeden. Of was hun naam toch verbonden met het afschrapen van de schimmel van de kaas voor deze werd verkocht?

Maakt tenslotte niet uit, de Drogenbosse Kaaskrabbers zijn fier op hun bijnaam en zijn blij dat ook de hoofdstad nu weet dat het kleine Drogenbos aan de zuidelijke kant van de stad zijn bijdrage heeft geleverd voor de gezondheid van de stad en zijn folklore.