Communautaire vrede
In een interview in de Randkrant wijt oud schepen en huidig gemeenteraadsvoorzitter Ann Sobrie
de verbeterde verstandhouding tussen de taalgemeenschappen aan de persoonlijkheid van burgemeester Pierre Rolin. Deze zou minder communautair scherpslijper zijn dan zijn voorganger en tevens zus Myriam Rolin. Het communautaire zou enkel nog aan bod komen in de verkiezingscampagne maar minder een rol spelen in het dagdagelijks bestuur van de gemeente. Dat Sobrie met algemene instemming van de Franstalige raadsleden als oppositielid werd voorgedragen als voorzitter van de gemeenteraad moet dit onderstrepen.
Dispuut met Beersel
Momenteel behoort de wijk Tenbroek in Sint-Genesius-Rode tot de parochie van Alsemberg. Daarom wordt de gemeente door buurgemeente Beersel, waar Alsemberg onder ressorteert, opgeroepen om voor 1/9 mee te betalen aan de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Alsemberg. Die verdeelsleutel werd door het bisdom vastgelegd in de jaren 70. Sint-Genesius-Rode weigert echter verder mee te betalen omdat er geen overleg is geweest en het deel uitmaken van de parochie eigenlijk achterhaald is. Vermits de kerk van de wijk Tenbroek reeds
jaren geleden werd ontwijd bestaat er volgens het gemeentebestuur geen religieuze band meer met Alsemberg. Daarom trekt de gemeente naar het bisdom om de parochiegrenzen te laten hertekenen en te laten samenvallen met de gemeentegrenzen. Het bisdom lijkt hierin te willen
meestappen maar een Vlaams decreet moet dit ook bevestigen. Zolang dat niet het geval is, beschikt de gemeente niet over een juridische basis om niet te hoeven te betalen.
In Beersel reageert men verbaasd omdat de restauratie een lopend dossier betreft en hierover geen overleg nodig is.
Villa Dirickz
Het ene vastgoed is het andere niet. Rode weigert dan wel te betalen voor de restauratie van de kerk in Alsemberg maar heeft wel heel wat centjes veil om de Villa Dirickz aan te kopen. Die modernistische woning staat (of stond ?) te koop voor 2,3 miljoen euro. In een inderhaast bijeengeroepen gemeenteraad werd – meerderheid tegen oppositie – gestemd om het voorkeurrecht uit te oefenen en de villa aan te kopen. De iconische woning dateert van de jaren ’30 en behoorde toe aan Henri Dirickz, de toenmalige directeur van de staalfabriek Forges de Clabecq. De gemeente wil het gebouw kopen omwille van de grote architecturale erfgoedwaarde.
Bovendien zou het domein mits een aantal ingrepen op vlak van waterinfiltratie kunnen bijdragen tot het bestrijden van het overstromingsgevaar in de onmiddellijke omgeving.
Inmiddels heeft de notaris gemeld dat de verkoper de villa niet meer wenst te verkopen. De gemeente meent echter dat de verkoop niet meer kan teruggedraaid worden. Wellicht volgt nu een welles of nietes discussie die voor een rechtbank dient beslecht te worden.