Als reactie op een artikel in ons vorig nummer van De Zes, waarbij wij het kruiperig verzoek van Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman om de Vlaamse scholen in de zes Vlaamse faciliteitengemeenten de Franstalige vakantieregeling aldaar voor het Franstalig onderwijs te
volgen in de verf hebben gezet, greep een ‘gebelgde’ inwoner van de rand naar zijn klavier en mailde hij het betrokken parlementslid en ons zijn ongenoegen over deze knieval.
Mevrouw Meuleman,
‘Als Belgische en Vlaamse burger, wonend in de rand van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, kan ik uw initiatief om de vakantie regeling in onze Vlaamse scholen af te stemmen op deze van het Franstalige onderwijs absoluut niet appreciëren!
U zou als Vlaamse beter moeten weten en vooral respect moeten opbrengen voor onze leefgewoonten.
U zou er beter werk van maken dat de Franse Gemeenschap haar verplichtingen nakomt ten overstaan van het Nederlandstalig onderwijs en de subsidieregelingen onder de loep leggen.
Onze Vlaamse scholen in de rand worden overspoeld door Franstalige leerlingen, wat zeker goed is. Maar zij worden wel geacht zich aan onze regelingen aan te passen! Ik heb zelf jarenlang in Wallonië gewerkt en heb nooit ervaren dat zij bereid waren om Vlaanderen te aanvaarden of hun regelingen over te nemen.
Wat bezielt u als politica om telkens een knieval te doen voor hun verzuchtingen?
Bijzonder jammer en respectloos voor de Belgische Vlamingen.’
- Franstalige reactie
Zoals we in ons vorig nummer van De Zes al schreven, heeft de Franstalige Gemeenschap de schoolvakantieregeling veranderd en de zomervakantie met twee weken ingekort en de herfst- en krokusvakantie met een week verlengd.
Via het nieuws van onze regionale Nederlandstalige RingTV vernamen wij op 10 februari dat op initiatief van Philippe De Vleeschouwer, directeur van de Franstalige basisschool Het Hoeveke (La
Fermette voor de Franstaligen) te Wezembeek- Oppem, tevens schepen van de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius- Rode, begonnen was met een petitie, waarop iedereen die bekommerd was over de impact van de geplande wijzigingen in de schoolvakantieregeling in de
Franstalige Gemeenschap, kon tekenen. Die regeling was immers genomen zonder overleg met de Vlaamse en Duitstalige Gemeenschap. In de voorgelegde petitie werd aan de bevoegde minister van het Franstalig Onderwijs Caroline Désir gevraagd overleg te plegen met de andere
gemeenschappen en oog te hebben voor de gezinnen die door die regeling in de problemen komen. Op dat ogenblik waren er naar verluidt al 15.000 handtekeningen gezet onder de bewuste petitie.
Het zal je maar overkomen in een van de vele faciliteitengemeenten dat je ene kind in een anderstalig taalregime les volgt dan je andere kind.